LibreOffice fejlesztés

Patch (módosítás) beküldése

2020. április 09. - christo161

Ezen a ponton feltételezzük, hogy ott tartunk, hogy módosítottunk valamit a LibreOffice forrásfájljaiban, ami egy hibát javít, vagy esetleg valamilyen új funkciót valósít meg, és ezt a módosítást be szeretnénk küldeni, hogy a senior fejlesztők ellenőrízzék és mergeljék (beolvasszák) a LibreOffice kódjába.

Teljes bejegyzés megnyitása

Git használata LibreOffice fejlesztéshez

Jó eséllyel mindenki hallott már a gitről, aki idetéved. Mivel nagyon jó tananyagok vannak róla ([1], [2], [3]), így ebben a leírásban csak a LibreOffice fejlesztésével kapcsolatos gyakorlatról ejtenék szót. A commitolásról és a pusholásról egy másik leírásban lesz szó, de ahhoz kapcsolódó műveletek ebben a leírásban is szerepelnek.

Teljes bejegyzés megnyitása

LibreOffice programhibák (bugok) javítása

Ebben a leírásban arról lesz szó, hogy hogyan keressük meg a LibreOffice forráskódjának azt a részét, amiben módosításokat szeretnénk végezni annak érdekében, hogy egy adott hibát kijavíthassunk. Ez persze csak eszközök bemutatását jelenti, nem pedig recepteket, amikkel konkrét hibákat lehet javítani. Ebben a leírásban nem lesz szó unit tesztek írásáról és módosítások (patchek) beküldéséről (commitolás, pusholás).

Teljes bejegyzés megnyitása

Fejlesztői LibreOffice letöltése és telepítése Windowson

Ez a leírás tartalmazza azokat a lépéseket, amik ahhoz szükségesek, hogy Windowson letöltsd és fordítsd a LibreOffice forráskódját. A letöltött forráskódot természetesen módosíthatod, és ha lefordítod, a fordítás után ki is próbálhatod, hogy jól működik-e a benne végzett módosításod.

Teljes bejegyzés megnyitása

Fejlesztői LibreOffice letöltése és telepítése Linuxon

Ez a leírás tartalmazza azokat a lépéseket, amik ahhoz szükségesek, hogy Linuxon letöltsd és fordítsd a LibreOffice forráskódját. A letöltött forráskódot természetesen módosíthatod, és ha lefordítod, a fordítás után ki is próbálhatod, hogy jól működik-e a benne végzett módosításod.

Ebben a leírásban az apt csomagkezelő frontenddel rendelkező Linux disztribúciókat (jellemzően Debian és Ubuntu alapú disztribúciók) vettem alapul. Aki nem ezeket a disztribúciókat használja, apt-get install és hasonló parancsok helyett mást kell futtatni. Ebben az egy bekezdéssel lentebbi linkek is segítséget nyújtanak.

Teljes bejegyzés megnyitása

Git, gerrit regisztráció, helyi beállítások

Ebben a leírásban található lépéseket kell végrehajtani ahhoz, hogy a LibreOffice kódjában végzett módosításodat beküldhesd, hogy az automatikus ellenőrzés megtörténjen, és ha azok sikeresek, akkor a senior programozók rábólinthassanak, és csak azt követően kerülhet bele a LibreOffice kódjába véglegesen, amit már a világon mindenki használhat a következő verziótól kezdve, aki csak letölti a LibreOffice-t.

Ez a leírás nem tartalmazza a patch (módosítás) beküldését (commitolását és pusholását), csak annak az előfeltételeit teremti meg.

Teljes bejegyzés megnyitása

LibreOffice fejlesztés - Így kezdd el!

A következő linken található leírásban olvasható lépéseket kell elvégezned ahhoz, hogy a LibreOffice forráskódját letöltsd a számítógépedre, és a benne végzett módosításokat beküldhesd ellenőrzésre, sikeres ellenőrzés esetén pedig a módosításod bekerülhet a LibreOfficeba, melyet a következő verziótól a világon mindenki használhat. (Ez a leírás a beküldés (commitolás és pusholás) pontos folyamatát nem tartalmazza, csak az előfeltételeit).

Git, gerrit regisztráció és helyi beállítások

Teljes bejegyzés megnyitása

Előszó

Ez a blog azoknak kíván segítséget nyújtani, akik részt szeretnének venni a LibreOffice fejlesztésében. A fejlesztés alatt főként programozás értendő, azaz a LibreOffice forráskódjának a nézegetése és módosítása, bár vannak egyéb kapcsolódó feladatok is, mint például a dokumentumok belső szerkezetének (XML fájljainak) a vizsgálata.
A blogon nem esik szó honosításról. A fordítás kifejezés alatt ebben a kontextusban azt kell érteni, hogy a program forráskódjából elkészítjük a futtatható programot (mely tartalmazhatja a módosításaidat, így azt ki tudod próbálni).

Teljes bejegyzés megnyitása
süti beállítások módosítása