LibreOffice fejlesztés

Előszó

2018. december 04. - christo161

Ez a blog azoknak kíván segítséget nyújtani, akik részt szeretnének venni a LibreOffice fejlesztésében. A fejlesztés alatt főként programozás értendő, azaz a LibreOffice forráskódjának a nézegetése és módosítása, bár vannak egyéb kapcsolódó feladatok is, mint például a dokumentumok belső szerkezetének (XML fájljainak) a vizsgálata.
A blogon nem esik szó honosításról. A fordítás kifejezés alatt ebben a kontextusban azt kell érteni, hogy a program forráskódjából elkészítjük a futtatható programot (mely tartalmazhatja a módosításaidat, így azt ki tudod próbálni).

A blog témája nyilván nem teljesen kezdő programozóknak szól (nekik a másik blogomat ajánlom), bár azért hozzá kell tenni, hogy meglepő módon vannak olyan hibajavítások, amik nem igényelnek több éves fejlesztői tapasztalatot, így tehát arra bíztatok minden érdeklődőt, hogy ne veszítse el a lelkesedést, ha épp egy nehéz hibajegyet fog ki (nem biztos, hogy a hiba jellegéről elsőre könnyű megbecsülni, hogy mennyi tudás és munka szükséges a hiba kijavításához).
Szükséges előismeretek: elsősorban C++ programozás (legalább az objektumorientált programozás szintjéig), linux parancsok alapvető ismerete (a leírásokban Windowson is cygwint használok a fordításhoz), esetleg még Java, Phyton vagy Basic is szóbajöhet a UNO komponens modell és a LibreOffice makrók miatt.
A blog csak egy kezdeti löketet kíván adni az érdeklődőknek, biztos, hogy soha nem fogja lefedni a hasznos linkek oldaldobozban (ami mobil nézetben sajnos nem látszik) lévő tananyagok óriási terjedelmét, így azokat mindenféleképpen érdemes tanulmányozni.

A blog tartalmának olvasásával érdemes az Így kezdd el! bejegyzés szerint haladni, de a sorrendet természetesen nem kell mindig betartani, és nem kell megjegyezni az egyes leírások (pl. a fordítás vagy a commitolás menete) pontos lépéseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://libreoffice.blog.hu/api/trackback/id/tr2914415868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása